Ürituste korraldajate Soome kunstnike ühingu Taiteilijat O ja Soome Instituudi eesmärk on tuua Lasnamäele ajutisi kohaspetsiifilisi teoseid, mis ärgitavad linnaelanike huvi linnaruumi ja selles toimuva vastu.

Sündmus on jätk Soomes toimunud festivalile Oon kaupungissa, mis esmakordselt leidis aset 2011. aasta mai lõpus Helsingi südalinnas, kus linnarahval oli võimalik tutvuda ürituse tarvis valminud 26 teosega (installatsioonid, performance’id jm projektid) (oonkaupungissa.wordpress.com). Teine linnakunstisündmus toimus 2012. aastal Lahtis, kus elamusi pakkusid 16 kunstiteost Lahti turul ja selle ümbruses. Oon kaupungissa 2012 kuulus Helsingi Maailma Disainipealinna programmi.

2014. aastal kolib Oon kaupungissa üle lahe Tallinnasse, saab nimeks Olen linnas 2014 ja seab end sügisel sisse Eesti suurimal nõukogudeaegsel paneelelamualal Lasnamäel. Suurest territooriumist ja elanikkonnast hoolimata on Lasnamäe püsinud siiani suhteliselt passiivse magala-linnajaona. Linnakunstisündmus pakub uusi elamusi nii lasnamäelastele kui ka tallinlastele ning linna külalistele laiemalt.

Kunsti toomine linnaruumi nihestab igapäevarutiini ja värskendab pilku, pakub anonüümses keskkonnas intiimset hubasust, harjumuspärastel radadel üllatusi ja kutsub linlasi märkama ümbrust ning teadvustama iseend selles. Sündmuse pealkiri rõhutab selle linnajao tähtsust, püüdes samal ajal luua kujutluste Lasnamäed, mille poole võiksime püüelda.

http://suurlasnamae.ee/

Written by Kristi Promet