LasnaKino kultuurisündmuse jooksul näidati 18-20. augustil Lasnamäe kolmes maalilises paigas kolmandat aastat järjest avaõhu kino.

Meie eesmärk on huvitava filmisündmuse kaudu elavdada Lasnamäe avalikku ruumi  ja innustada inimesi kasutama selle täit potentsiaali.  Vaatamata heitlikule ilmale, tõi LasnaKino seekord kolme õhtu jooksul kokku ligi 500 huvilist ning lõi läbi filmikunsti suhtlusplatvormi erineva suhtluskeele ja kultuuritaustaga inimeste vahel. Publiku seas olid enamasti kohalikud lasnamäelased, kuid kinosündmus meelitas ligi külalisi ka  teistest pealinna nurkadest.

Filmiprogramm oli  mitmekesine ja kaasaegne, pakkudes erineva žanri tunnustatud Eesti linateosed. LasnaKino korraldajad panid tänavu  rohkem rõhku värsketele kodumaistele filmidele ja tõid ekraanile “Sangarid” ja “Nõukogude hipid”. Esmakordselt tutvustati lühifilmide skeenet ning näidati kuue noore filmitegija  linateoste kogumikku “Mitte keegi peale sinu”.

Filminäitamisele eelnesid avalikud arutelud filmitegijate ja valdkonna ekspertidega. Nii rääkis filmi  “Sangarid” eel ajaloolane Sander Jürisson millised olid 80ndate väljarännete tagamaad ning milliste väljakutsetega Eestist lahkunud silmitsi seisid. Enne filmi “Nõukogude hipid” tulid aga kaks dokumentaalfilmi kangelast Sass ja Aksel jutustama oma värvikast minekust ja olevikust. Lühifilmide eel õnnestus aga vestelda filmi ”Olga” noore režissööri Kaur Kokka ja keskkonnapsühholoogi Grete Arroga  linnaruumi erinevusest Kalamaja ja Lasnamäe näitel ja sellest, kuidas  ümbritsev keskkond mõjutab inimese taju ja käitumist.

LasnaKino toetas seekord Briti Nõukogu ning toimus kinostuudio Allfilm ja heategevusliku organisatsiooni Helpific abil.

Written by Maria Derlõš