Lasnamäe sümboolsed ja legendaarsed Priisle turu kaared on Maxima XXX kaubanduskeskuse ehituse tõttu hävimisohus!

Tuntud „Santa Barbara“ kaared on ainuke omalaadne Lasnamäe ehitis, mis raamistab vaatekoridori Teletorni poole. Tegu pole mitte lõpetamata ruumi, vaid läbimõeldud skulptuuriga. „Tegu on kohaliku elanikkonna jaoks väga tähendusrikka paigaga. Kui Lasnamäed kritiseeritakse ühenäolisuse pärast ja samas leidub üks objekt, mis eristub ja mitmekesistab linnaruumi, siis juba selle tõttu on kaared säilitamist väärt. Nende hävimine oleks Lasnamäele ja kogu linnale suureks kaotuseks,“ ütleb Lasnaidee üks eestvedajatest Linnalaborist Maria Derlõš.

Kohalikud elanikud Lasnaidee kodanikualgatuse näol on algatanud aktsiooni oma kodukoha pärandi kaitseks. Soov on säilitada eriilmelised kaared uues kohas andes neile uue sisu ja linnaehitusliku lahenduse. Uus asukoht on mööda Teletorni vaatekoridori paarisaja meetri kaugusel põhja suunas, teisel pool tühermaad, kus kaartest saab perspektiivse haljasala osa.

\"10945723_637283796398797_2276176865833461582_n\"

„On arusaadav, et paljud, k.a kohalikud elanikud ei mõista Priisle kaarte säilimise vajadust. Nende maine on tugevalt seotud seal asunud räämas turuga ning on raske ette kujutada, et sama paik võiks olla hoopis meeldiv ajaveetmispaik. Olen samas veendunud, et juba mõne aasta pärast Priisle kaarte väärtus tõuseb, kuna sellega hakkab seotuma juba hoopis teine lugu, kui enne,“ lisab Maria Derlõš.

Lasnaidee ühendus on protsessi kajastamiseks ja inimeste toetuse kogumiseks loonud Facebookis ürituse „Priisle kaarte taassünd“, millega kutsutakse ühinema, et näidata oma poolehoidu ja olla toimuvaga kursis. 


Priisle kaared-skulptuur püsivad praeguses asukohas kuni teisipäevani, 27. jaanuar. Peale selle teisaldab Maximale ehitustöid teostav Moodul Projekt OÜ neid eemale. Samal päeval on kokku kutsutud Tallinna Linnavaraameti ja Linnaplaneerimise Ameti koosolek, kus otsustatakse, millist seisukohta linn ja omavalitsus selles protsessis võtab.

Suur-Lasnamäe linnakunstisündmuse ajal Priisle kaartel toimunud valgusinstallatsioon \”Santa Barbara\”:

 

Written by Maria Derlõš